Skip to content

Varför mår vi bra av att hjälpa andra?

  • by

Det är väldigt många som själv mår bra av att hjälpa andra. Men hur kommer egentligen det sig, och vad är det som gör att vi vill fortsätta hjälpa andra? Detta är såklart olika för alla, men för de flesta handlar det egentligen om samma sak. Ända sedan människan uppkom har vi velat hjälpa andra och känt stolthet både över den vi hjälpt och över oss själva som hjälpte personen i fråga.

Oavsett om du hjälper dina grannar att montera upp deras nya barnvagn eller om du hjälper en borttappad katt att hitta hem igen får det dig att må bra – eller hur? Det är för att en sådan gärning bidrar till att olika hormoner och ämnen utsöndras i kroppen, som i sin tur får oss att må bra. Och hur fantastiskt är det inte att se resultatet av det man har hjälpt till med?

Vi behöver varandra

Utan andra blir livet inte samma sak. Vi behöver varandra för att både ge och be om hjälp. Oavsett hur självständig och stark en person är kommer även hen behöva be om hjälp någon gång. Detta är viktigt att ha med sig!

Är du den som hjälper andra väldigt ofta och inte hittar något annat sätt att må bra på? Då kan det faktiskt vara ett problem. Att hjälpa andra för att putta undan sina egna problem är inte bra. För problemen försvinner inte, hur mycket du än försöker. Så ta hand om dig själv innan du tar hand om och hjälper andra. Du är precis lika viktig som dom!