Skip to content

Hur man får det sparsamma tänket

  • by

Sparar på saker det gör nästan alla i viss mån. Skillnaden mellan bra och dåligt sparande är dock om man sparar saker som kommer gynna en eller inte. En familj som sparar exakt alla leksaker från när barnen var små för att det finns ett sentimentalt värde i dem förlorar tyvärr på att spara. De får fulla förråd med saker som de egentligen skulle kunna sälja och tjäna pengar på.

En sak många måste börja vara mycket mer sparsamma på är vår miljö, för annars kommer vi inte kunna leva på jorden inom en allt för snar framtid. För att spara på miljön kan man t.ex. cykla till jobbet, använda återanvändbara saker som tygkassar och liknande eller köpa en elbil. Nu börjar det dessutom komma fler och fler eldrivna varianter på maskiner vi använder vardagligen, så ditt nästa inköp kanske blir en eldriven gräsklippare?

När det gäller pengar och sparande mer direkt så är mitt bästa tips till dig att spara i fonder. Det kan vara enkelt att öppna ett vanligt sparkonto och göra överföringar till, men om man ändå ska spara pengarna en längre tid kommer de göra sig allra bäst på en fond. Välj en fond med ganska låg risk så kommer du inte behöva oroa dig för att förlora pengarna. Håll däremot koll på vad som händer ute i världen, för under globala kriser (som exempelvis covid) kommer fonderna gå ned rejält, så då kan det vara bäst att sälja av sina fonder för tillfället.